Blog

İyi Bir Çizgi Film Nasıl Yapılır?

Çizgi film nasıl yapılır sorusunu eminiz ki hepimiz merak etmişizdir. Çizgi filmler eğlenceli konuları ve renkli karakterleriyle çocuklar tarafından sıkça tercih ediliyor. Çizgi filmleri sadece çocuklar değil yetişkinler de severek izliyor. Hepimizi eğlendiren bu yapımları izlemek ne kadar eğlenceli ve kolay olsa da hazırlamak ve yayınlamak için pek çok zahmetli adım bulunuyor. 

Eski çizgi filmler adından da anlaşılacağı gibi kağıtlara çizilerek yapılıyordu. Daha sonra bu çizimler birleştiriliyordu ve hızlı şekilde çevrilerek hareketli görüntüler hazırlanıyordu. Gelişen teknolojiyle bu süreç dijitale aktarıldı ve farklı programlarla  karakterler can kazandı. Tüm detaylarıyla çizgi film nasıl yapılır sorusunun yanıtı adım adım bu yazıda.

  • Adım: Senaryo Yazmak 

Karakterlerin tasarlanıp modellenmesinden önce bir senaryonun oluşturulması gerekiyor. Karakterlerin isimleri, olaylar, olayların gerçekleştiği mekân bölüm bölüm yazılmalı. Sonuçta olaylar bu senaryolar üzerinden ilerlerleyecek. Aynı zamanda senaryo yazarının hayalindeki karakter tiplemeleri ve karakterlerin mizaçları hakkında çizerlere ipuçları da verilmeli. 

  • Adım: Tasarım 

Bu aşamada animatörler ya da çizgi film tasarımcıları, senaryoyu okuduktan sonra karakterleri ve mekânları tasarlarlar. Bu tasarımlar olaylara uygun şekilde senaryo yazarlarının istekleri de göz önünde bulundurularak hazırlanır. Ne kadar eğlenceli gözükse de bu adım hazırlıklar sonunda tamamlanıyor. 

  • Adım: Hareketlendirme

Çizgi film nasıl yapılır sorusunu sorunca hareketlendirme adımını es geçmemek gerekir??? 

Bu adımda mekân ve karakterler senaryoya uygun şekilde çizilir ve birleştirilir. Animatörler veya grafikerler 1 saniyelik görüntü için 12 kare çizerler. Dijital ortamda bu çizimler birleştirilir ve akıcı şekle bürünür. 

Çizgi film nasıl yapılır sorusunda en zor kısımlardan biri olan birleştirmede animatörler pek çok program kullanıyor:

  • Toon Boom
  • CrazyTalk Animator
  • Synfig Studio
  • Anime Studio
  • Digicel FilipBook
  • Blender
  • Autodesk Maya

Profesyonel işler, sıraladığımız bu programlar sayesinde hazırlanıyor.

  1. Adım: Ses Efektleri ve Dublaj

Tüm aşamalar hazırlandıktan ve görüntüler düzenlendikten sonra geriye ses efektlerinin, müziklerin ve dublajın tamamlanması gerekiyor. Bu süreç de oldukça uzun sürüyor ve profesyonellik istiyor.

Dublaj sanatçıları dublaj stüdyolarına girerek karakterlerine uygun şekilde konuşmalarını yapıyorlar. Daha sonra sesler ses mühendisleri tarafından düzenleniyor ve bizlerin izlemesi için platformlara yönlendiriliyor. 

Mickey Mouse’nin 1928 yılında Çılgın Uçak çizgi filmi ilk sesli çizgi film olarak  kayda geçmiştir.

Çizgi filmler, tamamlanmasının uzun sürmesinden ve birçok tekniğin kullanmasından dolayı bazı filmlerden bile daha uzun sürede çıkabiliyor. Aynı zamanda daha maliyetli bile olabiliyor.

Çizgi film nasıl yapılır sorusunu yanıtladığımız bu yazımızın sonuna geldik. Diğer içeriklerde görüşmek üzere. Bunun gibi daha birçok yazı için blog sayfamıza göz atabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek